KURZ AKREDITOVANÝ MŠMT
Akreditovaný rekvalifikační kurz vedoucí k profesní kvalifikaci MŠMT pro zisk živnostenského listu a vědomostí z oblasti výživy a suplementace. Kurz s dotací 150 hodin a s rozsáhlou teoretickou i praktickou částí.
CO MŮŽEŠ OD REKVALIFIKAČNÍHO KURZU OČEKÁVAT?
Kurz nově vede k zisku profesní kvalifikace "výživový poradce"
Výživa a zdravý životní styl jsou stále aktuálnější téma, poradenství ve výživě je tak oborem, který stále nabírá na síle. CHceš pomoci svému okolí, klientům nebo sám sobě a nastavit si svoji výživu tak, aby co nejvíce odpovídala ideální cestě pro dosažení tvých cílů?
Rekvalifikační kurz "poradce pro výživu" je kurzem pro zisk teoretických i praktických zkušeností směřujících k samostatné pracovní činnosti v oblasti výživového poradenství. Během kurzu získáš veškeré nutné informace z oblasti výživy, metabolismu živin, suplementace, fyziologie, práce s klientem i psychologie výživy. V praktické části pak znalosti z nutričních programů, sestavování jídelníčků a praxe s klientem.
Teoretická část je uskutečněna běžnou frontální výukou, praktická část se odehrává v přednáškové místnosti, v reálných situacích v poradně výživy Fitness Institut nebo ve fitness centru.
Rekvalifikační kurz a úhrada ÚŘADEM PRÁCE
Tento kurz je akreditován MŠMT a je REKVALIFIKAČNÍM KURZEM vedoucím k profesní kvalifikaci, o jeho úhradu můžeš tedy požádat svůj Pracovní úřad. Návod, jak na to, najdeš pod tímto odkazem.
OSNOVA KURZU
- Historie výživy v průběhu vývoje lidstva
- Vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života
- Rozdělení živin - makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutriční komponenty výživy
- Tuky (lipidy) - chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
- Sacharidy (cukry) - chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
- Bílkoviny (proteiny) - chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje
- Vitamíny - dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky
- Minerální látky - dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky
- Trávicí soustava - funkce buňky, buněčná membrána, organely, mitochondrie, amorfologie, funkce TS, poruchy
- Hormonální signalizace - regulační procesy probíhající v trávicí soustavě a jejich řízení hormony
- Metabolismus - základní principy proměny živin na energii, transport živin, anabolismus, katabolismus
- Voda a pitný režim
- Výživové dávky a doporučení - DDD, RDI, potravinové pyramidy, talíře, atd.
- Suplementy - dělení, funkce, interakce, opodstatnění využití
- Somatotypy - charakteristika jednotlivých somatotypů, měření, možnost ovlivnění somatotypu, složení svalové tkáně, držení těla
- Technologie potravin - výroba a složení základních potravin, nutriční hodnota, hygiena potravin, legislativa, atd.
- Kulinářské úpravy potravin - vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid, nitrosaminy, atd.
- Etikety na potravinách - co nalezneme, co to znamená, jak s tím pracovat
- Aditiva v potravinách („Éčka“) - rozdělení, funkce, mýty a fakta, vliv na zdraví, legislativa
- Specifika výživy některých subpopulací
- - těhotné a kojící ženy a děti do 6 let
- - sportovci (s výjimkou vrcholových)
- - senioři (nad 60 let)
- - duševně pracující
- Dietní stravovací režimy, omezení při některých onemocněních diabetes mellitus 2. typu, dna, hypertenze, hyperlipidemie, Crohnova nemoc, dráždivý trakčník, celiakie, nejběžnější intolerance, atd.
- Psychika a výživa, princip vzniku stresu a fyziologické procesy probíhající v těle vlivem působení stresových faktorů, vliv stresu na fyziologii trávení a další pochody, vliv vyvážené výživy na stresovou odolnost, vliv antidepresiv, další psychické faktory ovlivňující výživu
- Intoxikace a detoxikace organismu - příčiny a zdroje intoxikace organismu, vymezení pojmu homotoxiny, stupně intoxikace a jejich vliv na organismus, možnosti a způsoby detoxikace
- Zásady racionální výživy, alternativní výživové směry - makrobiotika, vegetariánství a jeho odnože, veganství a jeho odnože, RAW, tukový metabolismus - klady zápory jednotlivých směrů
- Současné dietní trendy - přerušované hladovění, paleo, low carb, krevní skupiny, nutriční typologie, atd.
- Stravování v nestandardních situacích - restaurace, cesty, směnný provoz, atd.
- Hodnocení stavu výživy klienta zhodnocení tělesného složení - (BMI, WHR, ABSI), metodiky výpočtu BMR, jednoduché funkční testy zdatnosti, záznamy jídelních lístků, antropometrie (kaliper, bioimpedanční přístroje - InBody, teoretické výpočty, atd.)
- Diagnostické metody ve výživě, vyšetření z kapky krve, vyšetření oční duhovky, analýza biogenních prvků ve vlasech, biochemie krve, atd.
- Práce s klientem - na co se ptát, zjištění motivace, cílů, výživových zvyklostí a preferencí
- Nutriční SW dostupné pro VP i klienty porovnání, způsoby využití
- Stravovací plán zásady sestavování a praktické sestavování na bázi nutričního softwaru
- Praxe
PROFIL ABSOLVENTA KURZU
Absolvent kurzu získá praktické i teoretické vědomosti v oblasti výživy člověka, sportovní výživy, hygieny výživy. Absolventi budou umět provést a použít antropometrická měření, hodnocení tělesné stavby, princip měření množství tuku v těle, stanovení bazálního metabolismu, stanovení aktivní tělesné hmoty; umět zhodnotit výsledky biochemických a imunologických vyšetření klienta, vyhodnotit nutriční spotřebu (práce s potravinovými pyramidami, převedení dat o potravinách na hodnoty živin). Absolventi budou umět navrhnout individuální výživový plán dle potřeb a fyzické kondice a aktivity klienta. Dále absolventi budou ovládat výživová doporučení pro různé skupiny obyvatelstva (mládež, muži, ženy, senioři, manažeři, rekreační sportovci, trenéři, cvičitelé, sportovci) a budou umět zhodnotit a doporučit vhodné doplňky stravy pro různé typy klientů.
Absolvent bude ovládat toxikologii potravin, znát správný způsob uchovávání potravin a bezpečný postup jejich kulinářské úpravy, bude mít znalosti o probiotických potravinách, funkčních potravinách, geneticky modifikovaných potravinách a biopotravinách.
Absolventi se dále budou orientovat ve speciálních výživových trendech (vegetariánství, veganství, vitariánství a tzv. raw strava, racionální strava, makrobiotická strava), budou ovládat základní teorie nutričních strategií v prevenci civilizačních nemocí (kardiovaskulárních chorob, diabetu, obezity, osteoporózy, karcinomu tlustého střeva apod.) a budou mít obsáhlou znalost redukční výživy (komplexní přístup k řešení obezity – vhodná výživa, časové rozvržení jídel, kognitivně-behaviorální přístup k odbourání psychických stresových faktorů, navržení vhodných fyzických aktivit).
Nejčastěji kladené otázky
1. Mohu na kurzu chybět?
Dle směrnic MŠMT můžeš na kurzu chybět až 20 % z kurzu, tedy celé 3 dny. Samozřejmě je nutno počítat s tím, že učivo daného dne neuslyšíš na vlastní uši a nedostane se k tobě v plném znění, nicméně i tak se snažíme, abys za pomoci skript a prezentací o mnoho nepřišel. Doporučujeme nechybět, ale právo 3denní absence během celého trvání kurzu máš.
2. Co se stane, když neudělám závěrečnou zkoušku?
Poslední den kurzu je všem účastníkům kurzu předáno "Osvědčení o absolvovaném vzdělání v rekvalifkačním kurzu". Toto není podmíněno žádnou zkouškou. Studenti se poté na vlastní žádost mohou zúčastnit ještě zkoušky z profesní kvalifikace, která má charakter státem autorizované zkoušky.
Její detail najdete zde: https://www.narodnikvalifikace.cz/kvalifikace-1671-Vyzivovy_poradce_vyzivova_poradkyne
Dle směrnic MZ a NPI máš možnost oprav, a to jakékoliv části závěrečné zkoušky. Termíny opravných zkoušek se vypisují vždy až po řádném termínu zkoušek a procenta neúspěšných v prvním kole. Průměr neúspěchu u závěrečné zkoušky v prvním termínu je cca 20 % z frekventantů kurzu. Nicméně i zde platí, co vložím do studia (tedy včetně času na samostudium a aktivity v hodinách a během kurzu), to si i odnesu!
3. Co všechno je v ceně, kurzu?
V ceně kurzu je samotný vzdělávací program, skripta, deníčky, občerstvení na kurzech a samozřejmě čas našich skvělých lektorů. Součástí ceny kurzu není správní poplatek za zkoušku profesní kvalifikace.
S platností nové akreditace od 1. 10. 2023 je správní poplatek 2 500 Kč za zkoušku pro studenty rekvalifikačního kurzu / 5 000 Kč pro zájemce mimo rekvalifikační kurz. Za každý opravný termín je pak požadován poplatek ve výši 1 000 Kč.
4. Jak probíhá závěrečná zkouška z profesní kvalifikace?
Závěrečná zkouška vychází ze standardů kompetencí pro splnění profesní kvalifikace. Je zakončena testem o 75 otázkách z jednotlivých kompetencí (učiva) a případovou praktickou kazuistikou - resp. návrhem řešení "co s klientem" , jak mu nastavit jídelníček nebo pomoci výživou. Na zkoušku je dle směrnic MZ a NPI přihlásit pouze 8 studentů, a tak jsou dále plánovány termíny pro další zkoušky dle zájmu studentů.
5. Musím mít nějaké vstupní předpoklady?
Vstupním předpokladem pro rekvalifikační kurzy v ČR je plnoletost a střední vzdělání, což znamená dovršené 2 roky střední školy nebo učiliště.
6. Dávám k dispozici prezentace z jednotlivých dnů kurzu?
Snažíme se o to prostřednictvím v prvním dnu vytvořené facebookové skupiny. Ne vždy a ve všech případech různorodých přednášek je to realizované, nicméně se o to snažíme tak, jak nejlépe umíme.
JAK KURZ PROBÍHÁ?
Studium probíhá následující formou:
*10 vyučovacích hodin denně po 45 min.
JAK JE KURZ UKONČEN?
Kurz je zakončen předáním "osvědčení o absolvovaném vzdělání". K tomuto osvědčení není třeba žádná zkouška, pouze splnění podmínek docházky a aktivity na kurzu. Vzdělávací část kurzu je zaštítěna MŠMT. Každý ze studentů dále může absolvovat zkoušku z profesní kvalifikace zakončené státem autorizovanou zkouškou. Na zkoušku je možné se přihlásit v maximálním počtu studentů 8, a tak při větším zájmu o zkoušku z PK jsou vypsány další termíny. Zkoušky z profesní kvalifikace jsou zaštítěny MZ a NPI a nejsou nutnou návazností kurzu.
Zkouška z profesní kvalifikace není součástí vzdělávací části kurzu, a tak není povinností studenta ji vykonat. Zárveň může být vykonána i s odstupem od vzdělávacího kurzu. Termíny závěrečných zkoušek jsou dále vypisovány dle možností autorizovaných osob, zájmu studentů a možností MZ a NPI.
Její detail najdete zde: https://www.narodnikvalifikace.cz/kvalifikace-1671-Vyzivovy_poradce_vyzivova_poradkyne
Vyučování začíná vždy v 9.00 nebo 10.00 hod. a končí v 17.00 hod. (soboty i neděle).
Za každý termín řádné nebo opakované zkoušky je hrazen správní poplatek 2 500 Kč (pro studenty kurzu), který je splatný v hotovosti v den zkoušky. Závěrečná zkouška je Státem autorizovaná zkouška výživových poradců.
KDE KURZ PROBÍHÁ?
BRNO
Zahájení a teoretická část výuky probíhá v A-Sport hotel Brno, Vodova 106.
Praktická část probíhá v A-Sport hotel Brno, MišMaš fitness nebo poradně výživy Fitness Institut.
PRAHA
Kurz se koná na FTVS UK, José Mártího 31, Praha.
Zájemci, kteří absolvovali kurz "instruktor fitness" v našem vzdělávacím zařízení, získávají slevu 1 500 Kč, která bude navrácena na začátku kurzu!
JAK TO U NÁS VYPADÁ
Fotografie z již proběhlých kurzů najdete zde.